RIVM wijst Waags geluidmeter aan als meest betrouwbare

In het recent gepubliceerde onderzoek van het RIVM naar de betrouwbaarheid van zelfgebouwde geluidmeters komt Waag Futurelab als beste uit de test.

De open-source geluidmeter – de Amsterdam Sounds kit – die Waag ontwikkelde in het project Amsterdam Sounds, bleek na uitgebreid testen het meest betrouwbaar en stabiel. Met zelfbouw meters kunnen bewoners zelf geluid meten en hun overlast in kaart brengen. Betrouwbaarheid van de meter is belangrijk, want hoe betrouwbaarder de data, hoe sterker bewoners staan in het gesprek over geluidsoverlast.

Betrouwbaar geluid: Amsterdam Sounds kit als beste uit de test!

Het RIVM deed onderzoek naar de kwaliteit van zelfgebouwde geluidmeters. Een half jaar lang testten zij zeven verschillende geluidmeters in de praktijk, waaronder ook de Amsterdam Sound kit van Waag Futurelab. De resultaten van de meters werden vergeleken met een klasse 1 geluidmeter: een geluidmeter die zeer nauwkeurig meet en aan strenge eisen moet voldoen. De metingen van de Amsterdam Sounds kit lagen het dichtste bij de metingen van de klasse-1 geluidmeter.

“Waag 1 [Amsterdam sound kit] volgde de Cube Klasse-I geluidmeter het beste van alle meters uit de test.” – RIVM

Naast nauwkeurigheid werd de kit positief beoordeeld op stabiliteit: na vier maanden waren de metingen nog steeds goed. Weersinvloeden hebben relatief weinig effect op de metingen. Het RIVM beschrijft de metingen van de Amsterdam Sounds kit als ‘accuraat en constant’.

Het meten van vliegtuiggeluid

Informatie over geluid wordt door officiële instanties vaak berekend over langere termijnen, zoals jaargemiddeldes. Maar bewoners ervaren vaak overlast lokaal en gedurende korte momenten, bijvoorbeeld van een vliegtuig dat overvliegt. Met zelfbouw meters kunnen bewoners zelf geluid meten en hun overlast in kaart brengen. Betrouwbaarheid van de meter is belangrijk, want hoe betrouwbaarder de data, hoe sterker bewoners staan in het gesprek over geluidsoverlast. Twee bewoners die gebruik maken van de geluidmeter van Waag Futurelab zijn Annette en René. Samen met andere bewoners rondom Schiphol meten ze het geluidsniveau bij hun in de buurt. Met de geluiddata van dit burgermeetnetwerk willen zij de regelgeving voor geluidsoverlast door vliegverkeer aanscherpen. “Je hebt [als bewoner] input nodig om berekeningen te verbeteren,” stelt Annette, “maar om überhaupt door wie dan ook serieus genomen te worden moet je wetenschappers betrekken.” Annette en René kozen voor de Amsterdam Sounds kit naar aanleiding van een onderzoek dat zij in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) deden. Samen met de TU/e testten zij de kwaliteit van vier zelfgebouwde geluidmeters op het meten van vliegtuiggeluid. Ook uit dit onderzoek bleek de Amsterdam Sounds kit de meest betrouwbare geluidmeter.

Bewoners kunnen de testresultaten van het RIVM en de TU/e gebruiken om de zelfgebouwde sensoren aan te passen en te verbeteren. René gebruikt bijvoorbeeld de testresultaten in combinatie met informatie van Lodewijk Loos (die de geluidsensor ontwikkelde vanuit Waag) om een versie van de Amsterdam Sounds kit te bouwen die gespecialiseerd is op het meten van vliegtuiggeluid.

Wil je ook aan de slag met het meten van geluid? Bouw zelf de Amsterdam Sounds kit. 

Het Smart Citizen Lab

Geluidsoverlast, luchtkwaliteit, waterkwaliteit, gammastraling en meer: Waag Futurelab werkt met het Smart Citizens Lab aan projecten waarmee bewoners hun omgeving kunnen meten en gegevens kunnen verzamelen. De methode, citizen sensing, geeft burgers een beter geïnformeerde positie in discussies over de kwaliteit van hun leefomgeving. Naast de Amsterdam Sounds kit ontwikkelde het Smart Citizen Lab van Waag ook andere sensoren om de omgeving te meten zoals de fijnstofmeter (de HoLu-kit) en de gammastralingmeter (GammaSense sensorkit).

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking met het Smart Citizen Lab? Neem dan contact op met Imme [at] waag [dot] org.